Opis
Plakat Indie łodzie we mgle. Czarno białe zdjęcie z Kerali. Stanu w południowo zachodnich Indiach. To niezwykle malowniczy rejon kraju. Czterdzieści cztery rzeki płynące z głębi lądu utworzyły tu olbrzymie rozlewisko. Teren pocięty jest setkami kanałów. Jest to najbardziej zielony region Indii. Co zadziwia na pierwszy rzut oka to, jak na Indie, czystość miast, miasteczek, wiosek. Tak, Kerala to Indie w wersji light. Dodając niezwykle życzliwych mieszkańców i jedną z najlepszych choć niezwykle pikantną, kuchnię w kraju to miejsce idealne na pierwszą wizytę.
Indie to kraj różnorodny kulturowo. Właśnie Kerala jest tego idealnym przykładem. Przybyli tu Chińczycy, Żydzi, następnie po kolei podbijali Portugalczycy, Holendrzy i Brytyjczycy. W mieście Fort Cochin, zwanym Bramą do Kerali na jednej ulicy stoją obok siebie wielki kościół katolicki, buddyjska stupa i synagoga. To tu, w najstarszym w Indiach kościele katolickim pod wezwaniem św. Franciszka znajduje się grób Vasco da Gammy. Wielki podróżnik właśnie w Fort Cochin zakończył swoje życie po odkryciu morskiej drogi z Europy do Indii. Ciało wielkiego żeglarza po tym jak Portugalia utraciła swoje wpływy na Półwyspie zostało przetransportowane do Lizbony.
Morze, światło, wschody i zachody słońca
Kerala to też Alleppey – indyjska Wenecja. Dość duże miasto nad Morzem Arabskim uznawane jest za stolicę turystyki na rozlewiskach. Do podróżowania tu służą, m.in. domy-łodzie. Można wynająć taką mieszkalną łódź z obsługą, kucharzem i kilka dni, nieśpiesznie, zanurzyć się wgłąb zielonego raju.
Kerala to wreszcie przepiękne plaże. Varkala – turystyczna miejscowość położona na południu stanu. Oaza spokoju i ciszy, szczególnie w okresach mniej turystycznych. Ulokowana na wysokim klifie skąd rozciąga się obłędny widok na ocean. Tu też można znaleźć czarne plaże z piaskiem wulkanicznym. Varkala to miejsce relaksu i oddawania się praktykom jogi. To tu więcej jest gabinetów masażu ajurwedyjskiego niż knajpek i hałaśliwych lokali.
I wreszcie Kerala to najlepsza kuchnia Indii. To kuchnia niezwykle aromatyczna i okropnie pikantna. Dania przesycone są mieszanką przypraw. To cała Azja na jednym talerzu. Dużo w nich też czuć kokosa i przede wszystkim owoce morza. Dania często podawane są na liściach bananowca bez sztućców. Przede wszystkim należy pamiętać, że je się tylko prawą ręką (lewa uznawana jest za nieczystą).
Wakacje pachnące wszystkimi zapachami Azji
Keralskie przysmaki to przede wszystkim sambar – gęsta zupa na bazie soczewicy i kwaśnego owoca tamaryndowca. Zwykle bardzo pikantna, z dużą ilością przypraw i warzyw. Ale Kerala zawsze kulinarnie kojarzyć mi się będzie z thali. To danie złożone z kilku części. Samo słowo oznacza nie tylko danie ale i specjalny metalowy talerz. Na thali składa się przede wszystkim kupka ryżu oraz dodatki podawane w małych miseczkach lub specjalnie wyżłobionych w talerzu zagłębieniach – różnego rodzaju curry, warzywa w przyprawach, raita, sambar, coconut chutney, pakora, pikle. Thali to było moje wielkie kulinarne odkrycie. Obowiązkowa pozycja w Kerali!
Podsumowując, warto układając plan podróży po Indiach uwzględnić Keralę. Może inspiracją będą nasze fotografie. Zdjęcia, które jak monochromatyczne grafiki są świetną ozdobą na ścianę. To autorskie fotografie, dekoracje, które dobrze wziąć pod uwagę przy aranżacji pokoju. Należy zadbać o to, by dobre wnętrze miało swój własny, unikalny styl.
Plakat Indie łodzie we mgle
Format do wyboru A2, A3 lub A4. Druk cyfrowy na wysokiej klasy satynowym papierze o gramaturze 190 g. Dodatkowo, do wysyłki pakowany w kartonową tubę.
Dostępne formaty:
A4 w cm: 21 x 29,7 cm
A3 w cm: 29,7 x 42,0 cm
A2 w cm: 42,0 x 59,4 cm